Coeliakie is wereldwijd een van de meest voorkomende voedselintoleranties. De ziekte is echter ook een modegril, en er is vaak verwarring met de diagnose van andere voedselovergevoeligheden. We gaan dieper in op de aandoening van het moment.
Uit de resultaten van bevolkingsonderzoeken blijkt dat tot 1% van de bevolking coeliakie heeft. Het is niet bekend wat de prevalentie van de ziekte in België is, maar we gaan uit van hetzelfde cijfer als in de andere westerse landen, namelijk 1%.
Vrouwen lijden dubbel zo vaak aan coeliakie
Lange tijd dachten wetenschappers dat coeliakie een zeldzame kinderziekte was, maar de aandoening komt veel vaker voor dan we denken. Vrouwen hebben er dubbel zo vaak last van als mannen. De incidentie van coeliakie is in de afgelopen 25 jaar bovendien vervijfvoudigd.
De incidentie wordt onderschat
Volgens deskundigen wordt de daadwerkelijke incidentie van coeliakie waarschijnlijk nog sterk onderschat. De ziekte wordt vaak niet opgemerkt, omdat de meest typische symptomen (diarree, gewichtsverlies, groeistoornissen, malabsorptiesyndroom) niet altijd aanwezig zijn. Soms kan het wel zeven jaar duren voor de juiste diagnose wordt gesteld!
Glutenovergevoeligheid: een heel ander verhaal!
Personen met niet-coeliakiegerelateerde glutenovergevoeligheid krijgen last als ze gluten hebben gegeten. De symptomen treden kort na de inname op en verdwijnen als gluten uit het dieet worden geschrapt. Glutenovergevoeligheid veroorzaakt spijsverterings- en andere problemen, vergelijkbaar met de symptomen waargenomen bij coeliakie en prikkelbaredarmsyndroom.
Naar schatting heeft 3 tot 6% van de bevolking last van glutenovergevoeligheid, maar omdat het vaak gaat om zelfdiagnoses (zonder advies van een arts) is het moeilijk om een duidelijk percentage vast te stellen.
Een modegril met zorgwekkende gevolgen
Personen met coeliakie zijn lang niet de enigen die glutenvrij eten. Tegenwoordig lijkt iedereen wel voor glutenvrij te kiezen, en deze modegril is natuurlijk goed nieuws voor de fabrikanten van glutenvrije producten.
Een glutenvrij dieet is echter enkel aangewezen als dit wordt voorgeschreven door een arts. Is er geen coeliakie vastgesteld, dan zijn de risico’s groter dan de voordelen. Het is dan ook belangrijk om patiënten in te lichten over de mogelijke risico’s van een glutenvrij dieet. In dat opzicht kunnen gezondheidsprofessionals een grote rol spelen.