Voedingsprofessionals hebben een bijzondere rol binnen de samenleving, zij kunnen namelijk het verschil maken voor de Volksgezondheid. Bovendien bestaan er vandaag verschillende soorten specialisaties binnen dit vakgebied. Welke professional heeft welke kennis?
Een welverdiende erkenning
De week van de diëtist – de ideale gelegenheid om dit prachtige beroep in de kijker te zetten – ook dit jaar waren de campagnes 50% EXTRA in Vlaanderen en Le sucre, ça se déguste in Wallonië een succes.
Het is dan ook essentieel om de meerwaarde van dit beroep te blijven benadrukken, zoals de expertise van een diëtist(e) bij de preventie en behandeling van diverse pathologieën, alsook de toegankelijkheid van het beroep te verbeteren.
Toch blijft de drempel vaak te hoog voor patiënten. Om hier verandering in te brengen, besloot Minister Maggie De Block recentelijk om een bijkomende terugbetaling te voorzien voor de diëtetische consultatie van kinderen met obesitas. De vergoeding geldt voor 6 sessies van minstens 30 minuten, na doorverwijzing van een arts. Overgewicht en obesitas zijn namelijk een enorme uitdaging binnen onze maatschappij, ook voor de gezondheid van kinderen.
De verschillende voedingsprofessionals in een notendop
Steeds vaker gaan mensen zich specialiseren in voeding en gezondheid. Het is namelijk een onderwerp in volle groei dat centraal staat in ieders leven. Het is echter niet altijd even duidelijk welke professional over welke kennis beschikt. Wat is nu het verschil?
- Diëtisten
De actueel en wettelijk erkende paramedische specialist op het vlak van voeding en gezondheid heeft een bachelorsdiploma Voedingsleer en Dieetkunde. In België staat dit diploma garant voor een 3-jarige opleiding met een brede kennis rond alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft; zowel theoretisch als praktisch. Bij voorbeeld: preventie en behandeling van ziekten met behulp van voeding, voedingsallergieën en intoleranties, voedingswarenwetgeving, voedingsetikettering, aankoop en bereiding van voedingsmiddelen…
- Voedingsdeskundigen
Ook wel nutritionisten genoemd, zijn wetenschappers met een voedingsgerelateerde specialisatie. Vaak wordt deze titel gebruikt na het volgen van een masteropleiding. De basisopleiding kan divers zijn; zowel dokters als apothekers, diëtisten en anderen kunnen ‘voedingsdeskundigen’ zijn. Dit is helaas geen beschermde titel. Het kan door een (erkende of niet) opleiding gebruik worden.
- Nutritherapeuten
Dit zijn vaak experten in de natuurgeneeskunde met een specifieke kennis van natuurlijke extracten en moleculen uit planten en andere levende elementen (zoals vitaminen, mineralen en oligo-elementen, polyfenolen…). Deze titel is ook vandaag nog niet beschermd.
In dit context, hebben de voedingsprofessionals kwaliteitsinformatie nodig. Op onze digitale media Food in Action wordt alle voedings-en gezondheidsactualiteit eerst gevalideerd door ons het intern redactieteam, bestaande uit een apotheker, diëtisten en diëtist-voedingsdeskundigen. Ontdek hier ons team!
Voeding is een essentiele gezondheidsinzet te bevorderen!