In New York duikt de jongste tijd een nieuw soort ‘bar’ op, waar nu ook kava wordt geserveerd. Je leest het goed: ‘kava’ en niet ‘cava’! Ook al is er slechts één letter verschil, dit nieuwe drankje heeft niets gemeen met de bekende Spaanse schuimwijn.
Kava verwijst zowel naar het drankje als naar de plant waarvan het gemaakt wordt. De bevolking van de eilanden in de Stille Zuidzee gebruikt de kavawortel of Piper methysticum Forst al eeuwenlang als basis voor een brouwsel dat geserveerd wordt tijdens religieuze, politieke en culturele ceremonies.
Hoe belandt dit traditionele brouwsel dan in de trendy bars van New York? Kava heeft een rustgevende en kalmerende werking. Velen zien dit drankje dus als een ideale manier om te ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven. In de Verenigde Staten komt kava zelfs in aanmerking als voedingssupplement voor patiënten die lijden aan angststoornissen, stress en slapeloosheid.
Een drankje dat euforisch maakt
Kava heeft een aardse smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt. Daarom serveren de bars de kava vaak in combinatie met sap, koffie, cacao of thee.
Het drankje dankt zijn populariteit dus duidelijk niet aan zijn smaak, maar aan het euforische en opwekkende gevoel dat het veroorzaakt. Wie kava drinkt, ervaart eerst een gevoelloze mond, gevolgd door een gevoel van ontspanning en een soort roes. Een beetje zoals alcohol dus. Dat is trouwens ook de reden waarom alcohol soms vervangen wordt door kava in cocktails. Zin in een ‘kava margarita’? Je zult er wel de grens voor moeten oversteken, want in Europa is kava enkel toegelaten in Duitsland en Wales.
Is kava gevaarlijk?
Deze drank lijkt niet verslavend te zijn en tast ook de cognitieve functies niet aan. Toxicologisch en klinisch onderzoek tonen aan dat kava-extracten niet toxisch zijn. In zeldzame gevallen kan echter hepatotoxiciteit optreden. Toch heeft de FDA (Food and Drugs Administration) in 2002 gewaarschuwd voor mogelijke leverproblemen, veroorzaakt door kava. Het risico neemt nog toe wanneer kava en alcohol met elkaar worden gecombineerd.
Alexia Wolf
referenties:
– Brown A. et al., Clinical Toxicology, 2007, vol. 45, no 5, p. 549-556.
– Nerini J., 16 février 2018, www.geekandfood.fr
– NIH, National Center for Complementary and Integrative Health, www.nccih.nih.gov
– Teschke R. et al., Phytomedicine, 2003, vol. 10, no 5, p. 440-446.